Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Rank Math SEO Ayarları

Rank Math’ı nasıl kuracağınız ve web sitenizdeki en önemli SEO ayarlarını nasıl yapabileceğimizi resimli anlatım şekli ile  kolay bir dil ile anlatacağız.  Rank Math SEO ayarlarınızı bu rehberdeki gibi yapmanız sonucunda SEO tarafında olumlu gelişmeler sağlamanızı umuyoruz.

Rank Math Nasıl Kurulur

Rank Math, WordPress eklenti deposundan indirebileceğiniz ücretsiz bir çözümdür. Bir FTP istemcisi kullanmak, eklenti dosyalarını manuel olarak yüklemek, otomatik kurulum vb. gibi bir eklenti yüklemeye gelince birkaç yöntem vardır.

Otomatik kurulum en basit yoldur, bu yüzden bu bölümde size adım adım nasıl yapacağınızı göstereceğiz.

Yapmanız gereken ilk şey, WordPress sitenize giriş yapmak ve Eklentiler > Yeni ekle’ye gitmek . Ardından Rank Math SEO’yu arayın, kurun ve sitenizde etkinleştirin.

(eklentiler kısmından görsel)

Eklentiyi etkinleştirdikten sonra, sizi otomatik olarak yapılandırma sihirbazına yönlendirecektir. Rank Math ekibi, daha iyi anahtar kelime optimizasyonu için hesabınızı bağlamanızı önerir. Ancak buna henüz hazır değilseniz Şimdi Atla butonuna tıklayıp o adımı atlayabilirsiniz.

(kurulum ekranından görsel)

Rank Math Kurulumu

Şimdi adım adım yapılandırma işlemine bir göz atalım.

1 Rank Math SEO’yu kurmak için RankMath.com’a gitmeniz ve bir hesap oluşturmanız gerekir.

2 Rank Math Hesabınızı bağlayın. WordPress sitenizdeki Rank Math konfigürasyonuna gidin ve Connect Your Account düğmesine tıklayın.

WordPress sitenizi Rank Math hesabıyla başarıyla bağladınız. Yani şimdi kurulum işlemini başlatabilirsiniz. Yapılandırma dört bölüme ayrılmıştır:

Başlarken
Senin siten
Arama konsolu
hazır
Her birinde ne yapmanız gerektiğine daha yakından bakalım.

Kolay kurulum seçeneği ni seçerseniz  , Rank Math SEO sizin için otomatik olarak ayarları yapacak. Detayları değiştirmek isterseniz, daha sonra eklentilerin ayarlar sayfasından değiştirebileceksiniz. Ancak, SEO ayarlarınız üzerinde daha iyi kontrol sağlamak için Gelişmiş kurulumu seçmenizi öneririz .

Tek yapmanız gereken Gelişmiş seçeneğini seçmek ve kurulum sihirbazını başlatmak.

NOT: Yapılandırma türlerini istediğiniz zaman değiştirebileceksiniz. Bununla ilgili herhangi bir çakışma veya sorun olmayacaktır.

Çoğu WordPress hosting firması, bu PHP uzantılarını sunucularında etkinleştirmiştir.
Ancak siteniz Rank Math SEO ile uyumlu değilse, web barındırma sağlayıcınızla görüşmenizi öneririz onlar gereken ayarlamayı kısa süre içerisinde yapacaktır. Alternatif olarak, cPanel’iniz aracılığıyla PHP uzantılarını etkinleştirmeyi veya devre dışı bırakmayı deneyebilirsiniz, ancak bunu yapmadan önce, sitenizi bozabileceğinden ne yaptığınızı bildiğinizden emin olun.

  1. Adım: Web Sitenizin Türünü Seçin

Bir sonraki adımda sitenizi yapılandırmanız gerekecek, ancak önce web sitenizin türünü seçmelisiniz:

Kişisel blog
Topluluk blogu/Haber sitesi
Kişisel portföy
Küçük işletme sitesi
E-Ticaret Sitesi
Diğer kişisel web sitesi
Diğer işletme web sitesi

Genel olarak, bu seçenekler 2 gruba ayrılabilir: Kişisel veya Ticari siteler. Çok benzerler ancak İşletme sitelerinde işletme türü, şirket adı vb. gibi ek seçenekler bulunur.

Web sitesi türünün dışında, siteniz için bir logo ve bir sosyal paylaşım resmi seçmeniz gerekiyor.

Logo, Google arama sonuçlarında kullanılacak ve sosyal medyada varsayılan sosyal paylaşım resmi görünecektir. Peki herhangi bir resim seçmezseniz ne olur? Web sitenizin URL’sini paylaştığınızda, varsayılan resim küçük resim olarak görünecek ve profesyonel görünmeyecektir. Bu yüzden bir resim seçmek daha iyidir.

Bunları yükledikten sonra bir sonraki adıma geçin.

4.Adım: Google Search Console’u bağlayın.

Google Search  Console (GSC), Google tarafından web yöneticileri için sunulan ücretsiz bir hizmettir.  (Şahsi görüşüm burayı aktif olarak kullanmanız yönünde olacaktır. Web siteleriniz kaderini buradan alacağınız sonuçlar doğrultusunda sizler belirleyeceksiniz).  Anahtar kelimelerinizin arama motorunda nasıl performans gösterdiğini analiz etmenize ve web sitesinin temel SEO’sunda değişiklikler yapmanıza yardımcı olacaktır. Google Search Console, sitenizin içeriğini optimize etmek için çok güçlü bir araçtır. Sitenizi GSC ile zaten bağladıysanız, Rank Math, GSC özelliklerini WordPress panonuza getirmenize olanak tanır.

  1. Adım: XML Site Haritalarını Yapılandırın

Google Arama Konsolu ile bağlandıktan sonra, WordPress web sitesinin site haritalarını yapılandırmanız gerekecektir.

WordPress için kullanılabilen birkaç site haritası eklentisi vardır . Ancak Rank Math SEO, site haritası özelliğini yanında getirir. İşin iyi yanı, resimlerinizi site haritasında da listeleyebilmenizdir, böylece resimleriniz Google görsel aramasında da sıralanır. Ek olarak, gönderi türlerini ve sınıflandırmaları etkinleştirebilir/devre dışı bırakabilirsiniz. Özel gönderi türleriniz varsa, bunlar da burada listelenecektir.

  1. Adım: Siteniz için SEO Tweaks

Bu adımda, bazı SEO ayarlarını otomatikleştirebilirsiniz.

Sahip olduğumuz konfigürasyonlar:

 

Noindex boş arşivler
Nofollow harici bağlantılar
Harici bağlantıları yeni bir sekmede açın

Çoğu site için, bir sonraki adıma geçebilmeniz için varsayılan yapılandırma yeterince iyidir.

  1. Adım: Yapılandırmayı Tamamlayın

Rank Math SEO kurulumunu tamamladınız! Burada, otomatik güncellemeleri etkinleştirme seçeneğiniz vardır. Eklentiyi güncel tutmak istiyorsanız, bu özelliği açabilirsiniz. Bu şekilde, yeni bir sürüm çıktığında otomatik olarak alırsınız fakat ben önermiyorum bunun yerine düzenli olarak web sitenizdeki eklentileri kendinizin güncelleyip ardından veritabanı ve önbellek temizliği yapıp tekrardan yayına geçmenizi şiddetle öneririm.

 

Gördüğümüz seçeneklerin dışında, Rank Math SEO’yu bir adım daha ileri götürebilir ve rol yöneticisi, 404 monitör, yeniden yönlendirme vb. gelişmiş seçenekleri ayarlayabilirsiniz. Bunlarla ilgileniyorsanız, okumaya devam edin.

Rank Math SEO Gelişmiş Seçeneklerini Ayarlayın

Bu bölümde, aşağıdaki Rank Math SEO gelişmiş seçeneklerini nasıl yapılandıracağınızı göstereceğiz:

Rol Yöneticisi
404 Monitör
Şema İşaretlemesi

Rol Yöneticisi

Çok yazarlı veya yönetici bir siteniz varsa, Rank Math’ın bazı özelliklerini kullanıcı rollerine göre sınırlamak iyi bir fikirdir. İyi haber şu ki, bunu özel bir rol yöneticisi eklentisi kullanmadan kolayca yapabilirsiniz.

Rol yöneticisinden şunları kontrol edebilirsiniz:

  • Yönetici izinleri
  • Düzenleyici izinleri
  • Yazar izinleri
  • Katkıda bulunan izinleri
  • Abone izinleri

Bu şekilde farklı kullanıcılara roller atayabilir ve bu rollerin her birinin ne yapıp ne yapamayacağını kontrol edebilirsiniz.

404 İzleme ve Yönlendirmeler

404 monitör özelliği, bozuk bağlantıları ve sayfaları izlemenize olanak sağladığı için oldukça kullanışlıdır. Bir kullanıcı bir 404 sayfasına ulaştığında, Rank Math, ziyaretçinin kullandığı benzersiz URL’yi getirir ve bunu rapora kaydeder. Bunun da ötesinde, yönlendirme özelliği sayesinde kırık linkleri başka sayfalara yönlendirebileceğiniz alandır.

Kırık link yönetimini iyileştirmek için hem 404 monitörlerini hem de yönlendirmeleri etkinleştirmenizi öneririz.

Bunları etkinleştirdikten sonra Kaydet ve Devam Et’e basın .

Şema İşaretlemesi

Son yapılandırma, Şema İşaretlemesidir.

Yapılandırılmış veriler, arama motorlarının içeriğinizi daha iyi anlamasına ve buna göre sıralamasına yardımcı olur. Dolayısıyla, Rank Math ayarlarında Schema özelliğini etkinleştirdiğinizde ve gönderi türleri için uygun şemayı yapılandırdığınızda, içeriğinizin genel SEO’sunu iyileştirmiş olursunuz. Aynı şeyi sayfalar için de yapabilirsiniz.

Gönderileriniz ve sayfalarınız için şema türlerini seçtikten sonra değişiklikleri kaydedin ve yapılandırmayı tamamlayın.

Bundan sonra, WP yönetici kontrol panelinizdeki eklentilerin ayarlar sayfasına gideceksiniz.

Rank Math, birçok kolay özelleştirme sunar. Ve tek bir tıklamayla yeni bir modülü etkinleştirebilirsiniz! Ayarlardaki ana modüller şunlardır:

  • 404 monitör
  • ACF
  • AMP
  • bbPress (WordPress Forum Eklentisi)
  • BuddyPress
  • Görsel SEO
  • Bağlantı Sayacı
  • Yerel SEO ve Bilgi Grafiği
  • Yeniden yönlendirme
  • Şema
  • Rol yöneticisi
  • Arama Konsolu
  • SEO analizi
  • Site Haritası
  • Google web hikayeleri
  • WooCommerce .

Gördüğünüz gibi, birçok seçenek var, bunları kontrol edin ve işiniz için anlamlı olanları etkinleştirin.

Sonuç

Sonuç olarak, site içi SEO’nuzu ve içeriğinizi optimize etmek için bir Rank Math SEO eklentisi en iyi seçiminizdir. Dışarıda pek çok eklenti var ama Rank Math SEO hızla WordPress için en iyi SEO eklentisi haline geldi.

Bu araç, ücretsiz olarak çok sayıda güçlü ve kullanışlı özellik sunar. Bu, Yoast veya AIO SEO gibi benzer özelliklere sahip ancak premium sürümlerinde bulunan diğer eklentilere kıyasla büyük bir avantaj sağlıyor.

Ve en iyi yanı, yeni başlamış olsanız bile Rank Math SEO’yu kolayca ayarlayabilmenizdir. Modül tabanlı yapılandırmaları bunu çok kolaylaştırır, böylece birkaç dakika içinde çalışır duruma getirebilirsiniz.

Ancak şu unutulmamalıdır ki Eklenti yükledim sayfa içi SEO değerlerim harika oldu gibi düşünceler tamamen yanlıştır.

SEO’yu etkileyen bir sürü faktör vardır bunlardan biri de site hızıdır, içeriğiniz ne kadar kaliteli olursa olsun eğer web siteniz yavaş çalışıyor ise google sıralamasında hak ettiğiniz değeri asla göremezsiniz. Daha önceki yazımda WordPress’i yavaşlatan eklentiler konusunu ele almıştım incelemenizi öneririm, ayrıca sitenizi hızlandırmak istiyorsanız iletişime geçerek profesyonel hizmetimizden faydalanabilirsiniz. kubilaykiraz.com/iletisim

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments