Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

WordPress SEO Nasıl Yapılır?

WordPress’te SEO’yu nasıl geliştireceğinizi bilmek ister misiniz? O halde bu yazı tam size göre.

En iyi CMS platformunu, yani WordPress’i seçerek, SEO optimizasyonu için zaten büyük bir adım attınız. Bunun nedeni, platformun sitenizin arama motorları tarafından benimsenmesini sağlayacak şekilde tasarlanmış olmasıdır.

Ancak WordPress ile bir web sitesi oluşturmak, arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak için yeterli değildir. Daha üst sıralarda yer alan fırsatlar için izlemeniz gereken birçok SEO stratejisi var. Ancak endişelenecek bir şey yok çünkü bu SEO taktiklerini uygulamak düzenli çalışma ile çok basit.

Bu yazıda, Arama Motoru Sonuç Sayfalarında (SERP’ler) üst sıralarda yer almak için en iyi WordPress SEO ipuçlarını paylaşacağız. Hadi başlayalım!

SEO nedir? Neden WordPress SEO’yu Optimize Edin?

Arama motorları (Google, Baidu, Yahoo, Bing, vb.), herhangi bir web sitesi için ana trafik kaynağıdır. Ve SEO’nun dijital dünyada bu kadar hayati bir konu olarak kalmasının iyi bir nedeni.

SEO, Arama Motoru Optimizasyonu’nun kısaltmasıdır . Basitçe söylemek gerekirse, SEO, sitenizi arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) daha iyi sıralama için optimize etmek anlamına gelir.

SEO nedir? Neden WordPress SEO’yu Optimize Etmeliyiz?

Arama motorları (Google, Baidu, Yahoo, Bing, vb.), herhangi bir web sitesi için ana trafik kaynağıdır. Ve SEO’nun dijital dünyada bu kadar hayati bir konu olarak kalmasının iyi bir nedeni.

SEO, Arama Motoru Optimizasyonu’nun kısaltmasıdır . Basitçe söylemek gerekirse, SEO, sitenizi arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) daha iyi sıralama için optimize etmek anlamına gelir.

Genel olarak, Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) başlangıç ​​stratejileri 2 bölüme ayrılabilir.

  • Arama motorlarının içeriğinizi kolayca tarayabilmesi ve SERP’lerin en üstünde görünmesini sağlamak için web sitenizi geliştirmek.
  • Kullanıcıların içerikleri yararlı bulması, etkileşimde bulunması, bağlantı kurması, paylaşması vb. ve kaliteli içerik yayınlamak. Arama motorları çeşitli kullanıcı etkileşim faktörlerini analiz eder ve sayfa sıralamanızı belirler

Şimdi, arama sonuçlarında neden daha üst sıralarda yer almanız gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz.

Basit bir nedenle üst sıralarda yer almak önemlidir – arama motoru konumu ne kadar yüksek olursa, sitenize o kadar çok kullanıcı gelir .

Sonuç olarak, daha fazla trafik, daha fazla dönüşüm doğal olarak daha fazla gelir sağlar. Aşağıdaki bir sonraki bölümde daha fazlasını açıklayacağız.

Sitenizi Sıralamada En Üstte Olmak İçin Optimize Etmek Neden Önemlidir?

Her web sitesi sahibi, kullanıcıların sitelerini ziyaret etmesini ister.

Ancak, sıralamada ilk 10 sonuçta yer almayan site neredeyse hiç fark edilmemektedir. İstatistikler arama yapanların %75’inin arama motorlarının ilk sayfasını asla geçmediğini gösteriyor.

Bu nedenle, WordPress SEO’yu optimize etmenin en basit nedeni sitenize gelen ziyaretçi sayısını artırmaktır.

Burada, WordPress SEO’yu iyileştirmenin başlıca faydalarını listeledik:

  • Arama motorları için iyi optimize edilmiş bir site daha fazla görünürlüğe ve daha yüksek bir sıralamaya sahiptir.
  • SERP’lerde daha üst sıralarda yer almak, organik trafiğin artmasıyla sonuçlanır (reklamsız arama sonuçlarından gelen trafik).
  • Sitenizin otoritesini artırır, yani siteniz kullanıcılarınız için daha güvenilir ve alakalı hale gelir.
  • Daha fazla potansiyel müşteri oluşturabilecek ve iyi satışlar yapabileceksiniz.
  • İyi bir gelir elde edebileceksiniz.

Son olarak, en iyi SEO uygulamalarına ayak uydurmanız önemlidir. Sitenizin SEO’su üzerinde çalışmayı bırakırsanız, sitenizin web’den kaybolma ihtimali vardır. Sonuç olarak, müşterilerinizi kaybedersiniz.

Bu nedenle, WordPress’inizi her zaman en son SEO çalışmaları ile güncel tutun.

Bunlarla birlikte, şimdi WordPress’te bir SEO’yu nasıl geliştirebileceğinize dair ipuçlarına göz atalım.

WordPress’te SEO’yu Geliştirmek için 33 İşlem

Web siteniz için işe yarayacak SEO tekniklerini keşfetme zamanı. Başlayalım!

[toc]

  1. Web Hostinginizi Dikkatlice Seçin

WordPress’te SEO’yu nasıl geliştireceğinize dair ilk ve en önemli ipucu, web siteniz için en iyi web barındırma çözümünü seçmektir.

Web barındırma, herhangi bir türde (işletme, portföy, blog oluşturma, e-ticaret) bir web sitesi oluşturmak için birincil gereksinimdir . Web sitenizin kodunu ve tüm dosyalarınızı depolayan sunucuda bir alan olarak tanımlanır.

wordpress hosting seçerken nelere dikkat etmeliyiz

Web barındırma, sitenizin SEO’su üzerinde doğrudan etkisi olan sitenizin genel performansını belirler. Bu nedenle, web barındırma hizmetini dikkatli bir şekilde seçmelisiniz.

Bunu söyledikten sonra, siteniz için hosting seçerken nelere dikkat etmemiz konusunda bazı önemli faktörleri burada bulabilirsiniz.

Web Hosting Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler

  • Hız: Hızlı yüklenen site , daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar ve sitenizin SEO puanını da artırır. Bu nedenle, hızlı ve sorunsuz çalışan bir web sitesi sağlamak için hızlı ve yenilikçi bir hosting firmasını terich etmelisiniz.
  • Güvenlik: Web barındırma hizmetiniz, sitenizi çökertebilecek veya daha da kötüsü sitenizin yayınını durdurabilecek siber saldırılara, hack’lere ve diğer olası kötü amaçlı yazılımlara karşı web sitenize güçlü bir güvenlik sağlayabilmelidir.
  • Uptime: Uptime, bir barındırma sunucusunun çalıştığı ve kullanılabilir olduğu süredir. Web sitenizin kullanıcılarınız için yüksek oranda erişilebilir olmasını sağlamak için, iyi bir çalışma süresi garantisi ile barındırmayı seçmelisiniz.
  • Kullanıcı Dostu Arayüz: Kullanım kolaylığı olan web barındırma hizmeti sağlayıcısını seçmek akıllıca olacaktır. E-postalar, etki alanı, yedeklemeler vb. gibi önemli ayarları yönetmenin kolay olduğu bir barındırma satın alın.
  • Müşteri Desteği: Ara sıra bazı nedenlerden dolayı sitenizde bir sorunla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle, seçtiğiniz hosting firması, web sitenizin sorunlarını anında çözmek için size güvenilir destek sağlayabilmelidir.

2. SEO Dostu Bir WordPress Teması Seçin

WordPress’teki bir tema , sitenizin görsel yönünü kontrol edebilir ve sitenizin arama motorlarında görünürlüğünü iyileştirebilir. Ancak bu, yalnızca en iyi SEO uyumlu WordPress temasını seçtiğinizde mümkündür.

SEO dostu temanın temiz bir kodlama yapısı vardır ve sayfaları hızlı yüklemek tasarlanmıştır. Her ikisi de, SERP’lerde daha üst sıralarda yer almak için Google tarafından dikkate alınan önemli faktörlerdir.

Ayrıca tema, sitenizin arama motoru performansını daha da artıran SEO eklentileri için daha iyi destek sağlar .

Jannah , SEO dostu bir temanın en iyi örneklerinden biridir. Hemen hemen her tür web sitesi için mükemmel olan çok amaçlı bir temadır. Web sitenizin popülerliğini sağlamak için en iyi SEO uygulamalarını takip eder.

jannah tema

Daha iyi indeksleme için arama motorları için iyi optimize edilmiş temiz bir koda sahiptir. Ayrıca, büyük SEO eklentilerine destek sağlar ve son derece hızlı bir sayfa yükleme hızına sahiptir.

3. En İyi WordPress SEO Eklentisini Kurun

WordPress, SEO dahil hemen hemen her şey için tonlarca harika eklentiye sahiptir . WordPress sitenize nasıl daha fazla trafik çekeceğinizi merak ediyorsanız, SEO eklentisini kurmak önemli taktiklerden biridir.

SEO WordPress eklentileri, SEO’nuzu geliştirmenize yardımcı olmak için özel olarak oluşturulmuş araçlardır. Daha iyi içerik yazmaya , sayfanızdaki ve gönderideki anahtar kelimeleri optimize etmeye , uygun meta açıklamaları eklemeye, bir site haritası oluşturmaya ve çok daha fazlasına yardımcı olurlar .

Pekala, bugün piyasada tonlarca WordPress SEO eklentisi mevcut. Ancak, Rank Math SEO gibi kapsamlı bir eklentiyi seçmek akıllıca olacaktır.

rank math seo

Rank Math, sitenizi optimize etmek için en iyi sayfa içi SEO eklentisidir. XML site haritası, şema işaretleme, arama konsolu, kırıntılar vb. gibi sağlam SEO özellikleri sunar.

4. SEO Dostu Kalıcı Bağlantılar Kurun

WordPress’te SEO’nun nasıl iyileştirileceğine dair bir başka faydalı taktik de SEO dostu kalıcı bağlantılar kurmaktır.

Kalıcı Bağlantılar, yalnızca WordPress web sitenizdeki yazınızın veya sayfanızın URL’leridir . URL’ler, hem ziyaretçilerinizin hem de arama motorlarının içeriği anlaması ve sitenizi dizine eklemesi için bir ipucu görevi görür. Bu, kalıcı bağlantı yapınıza odaklanmanın neden önemli olduğunu açıklıyor.

WordPress’iniz varsayılan olarak karışık bir URL yapısına sahiptir. Ancak WordPress, URL’nizi yapılandırmak için çeşitli seçenekler sunduğundan endişelenecek bir şey yok.

SEO dostu bir URL oluşturmak için WordPress kontrol panelinize giriş yapın, ardından Ayarlar >> Kalıcı Bağlantılar’a gidin ve Genel ayarlar altındaki Yazı ismi seçeneğini seçin . Son olarak, ayarlarınızı kaydetmek için değişiklikleri kaydet’e tıklayın .

wordpress kalıcı bağlantı ayarı

5. İçeriğin Kalitesine Odaklanma

Kullanıcılarınız her zaman yeni, faydalı ve alakalı içerik arar. İstediklerini alamazlarsa, siteniz ne kadar iyi görünürse görünsün sayfanızı terk ederler. Bu, sitenizin sağlığı için iyi olmayan yüksek hemen çıkma oranıyla sonuçlanır.

Ziyaretçilerinizin dikkatini çekmek için kaliteli içerik oluşturmanız gerekir. Bu onları sitenizde daha uzun süre kalmaya motive eder ve değerinizi artırır. Ayrıca, yüksek bir tıklama oranı (TO) oluşturmaya yardımcı olacaktır.

Bu nedenle, yüksek kaliteli içerik, sitenizin SEO’sunun devasa parçasıdır.

seo'nun kralı içerik

Artık gerçek kralın içerik olduğunu biliyorsunuz. Kullanıcılarınızın ilgisini çekmek için kaliteli içerik yazmaya yönelik bazı hızlı ipuçları.

 

  • Hedef kitlenizi bilin
  • Kullanıcılarınızın arama amacını vurgulayın
  • Yeni ve orijinal bir içerik oluşturun
  • Karmaşık kelimelerden ve jargonlardan kaçının
  • Konuya göre konuş
  • Resimler, videolar, gifler vb. gibi multimedya içeriği ekleyin.
  • İçeriğinizi taranabilir hale getirin

6. Anahtar Kelime Araştırması Yapın ve Site İçeriğinizi Planlayın

Anahtar kelime, kullanıcıların sorgularını çözmek veya ilgili diğer bilgileri bulmak için arama motorlarına yazdıkları arama terimidir. Arama motorları ve ziyaretçileriniz arasında bir kilit noktasıdır.

anahtar kelime araştırması

Anahtar kelime araştırması yapmak, kullanıcıların arama motorlarına girme eğiliminde olan kelimeleri veya kelime öbeklerini keşfetmenize yardımcı olan hayati bir SEO tekniğidir. İnsanların ne aradığını anladığınızda içeriğinizi buna göre planlayabilir ve daha fazla arama trafiği elde edebilirsiniz.

Bu nedenle, içeriğinizi planlamadan önce WordPress SEO stratejinizin bir parçası olarak yapmanız gereken ilk şey anahtar kelime araştırması olmalıdır.

Harika anahtar kelimeler keşfetmenize yardımcı olacak birkaç ücretli ve ücretsiz anahtar kelime araştırma aracı vardır. Bununla birlikte, SEMrush gibi muhteşem bir araçla , anahtar kelime zorluğu ve arama hacmi için ilgilendiğiniz anahtar kelimeyi kolayca gözden geçirebilirsiniz.

7. Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimelere Odaklanın

Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri hedeflemek , ana anahtar kelimeler için sıralama yapmak zor olduğunda kullanışlıdır. Orijinal adıyla long tail keywords, uzun kuyruklu anahtar kelimeler, anahtar kelimelerin kendilerinin uzun ve daha açıklayıcı biçiminden başka bir şey değildir. Adından da anlaşılacağı gibi, uzundurlar ve 3 veya daha fazla kelimeden oluşurlar.

 

Örneğin , “botlar” kısa ve belirsiz bir anlamı olan ana anahtar kelimedir. Öte yandan, “kadınlar için ucuz deri çizmeler”, daha spesifik bir anlamı olan uzun kuyruklu bir anahtar kelimedir.

Uzun kuyruklu anahtar kelimelerin kullanılması, temel olarak aşağıdaki nedenlerden dolayı SEO’da yararlıdır:

 

  • Google tarafından iyi anlaşılan, açıkça tanımlanmış bir amaçları vardır. Sonuç olarak, ürününüzle/hizmetlerinizle gerçekten ilgilenen ziyaretçileri çekerek sitenizin hemen çıkma oranını düşürür.
  • Uzun kuyruklu anahtar kelimeler genellikle daha düşük arama hacmi elde eder, ancak bu hiç sorun değil çünkü düşük rekabet avantajı da bunlara eşlik ediyor. Bu, SERP’lerde kolayca daha üst sıralarda yer alabileceğiniz anlamına gelir.

Tıpkı kısa anahtar kelime gibi, çeşitli ücretsiz ve ücretli araçları kullanarak uzun kuyruklu anahtar kelime araştırması da yapabilirsiniz. Google’ın Otomatik Tamamlama özelliği, İlgili Aramalar ve Kişiler ayrıca sor kutusu, kullanışlı uzun kuyruklu anahtar kelime araştırma aracıdır.

uzun kuyruklu anahtar kelime

8. Düşük Zorluklu Anahtar Kelimelerde Sıralamayı Hedefleyin

Anahtar kelime zorluğu, belirli bir anahtar kelime için sıralamada üst sıralara çıkmanın ne kadar zor olduğunun göstergesidir. Belirli bir anahtar kelimenin zamanınıza ve enerjinize değip değmediğini belirlemenize yardımcı olur. Başka bir deyişle, SEO için en iyi anahtar kelimeyi seçmenizi sağlar.

Anahtar kelime zorluk değeri ne kadar yüksek olursa, anahtar kelime için rekabet o kadar yüksek olur. Bu nedenle, zamanınızı ve SEO çabalarınızı değerlendirmek için rekabeti düşük anahtar kelimeleri hedeflemek akıllıca olacaktır.

Ayrıca, uzmanların önerdiği şekilde arama hacmi iyi ve zorluğu düşük olan anahtar kelimeleri seçmek en iyi fikirdir. Örneğin, oto yedek parça ve opel corsa yedek parça kelimelerine ait anahtar kelime zorluğunu değerlendirelim.
Bu iş için SEMrush kullanacağız .

semrush kelime zorluğu

kelime zorluğu kelimelerle yükselişe geçmek

Şimdi, bu iki görseli dikkatlice inceleyelim.

Oto yedek parça ve opel corsa yedek parça kelimelerini kıyasladığımızda kelime zorluğunun arasında uçurum gibi fark olduğunu görüyoruz. Eğer oto yedek parça yazınca ilk sayfada çıkmak istiyorsak görseldeki gibi alt kelimeleri güçlendirmemiz gerekiyor.

9. Blog Makaleleriniz İçin Akılda Kalan Başlıklar Yazın

Blog makalenizin başlığı, her ziyaretçinin fark edeceği ilk şeydir. İçeriğinizin ne kadar harika olduğu önemli değil. Başlığınız kullanıcılarınızın dikkatini çekemezse, hiç kimse içeriğinizi okumayacaktır.

Ayrıca, WordPress başlığınızı otomatik olarak bir H1 başlık etiketi olarak sarar ve arama motorlarının içeriğinizin bağlamını anlamasını sağlar. Bu, gönderinizin başarısının büyük ölçüde blog başlığınıza bağlı olduğu anlamına gelir.

Bu nedenle, kullanıcılarınızın arama amacına uygun, akılda kalıcı bir başlık yazmalısınız. Açıklayıcı ve konuya yönelik olmalıdır. Ayrıca başlığınızın uzunluğuna da odaklanmalısınız, çünkü başlık 60 karakteri geçerse Google başlığınızın tamamını görüntülemeyecektir.

Ek olarak, başlığınıza anahtar kelimeleri eklemeyi de unutmamalısınız. Örneğin, blog yazımızın başlığı, odak anahtar kelimemiz olan “WordPress SEO Nasıl Yapılır?” şeklindedir.

wordpress h etiketi kullanımı

10. Başlık Etiketlerinizi Optimize Edin (İçerik boyunca)

Başlık etiketleri, içeriğinizi yapılandırmada çok önemli bir role sahiptir. Metnin uzun duvarlarını yıkıyorlar ve onu gözden kaçamaz hale getiriyorlar. Bu, arama motorlarının yanı sıra okuyucularınız için içeriği anlamayı kolaylaştırır.

WordPress, özel ihtiyaçlarınıza bağlı olarak h1’den h6’ya kadar manuel olarak ayrı başlık etiketleri eklemenizi sağlar.

Ancak, yayın başlığınız H1 olduğundan içeriğinizin içine H1 etiketi eklemediğinizden emin olun. İçeriğinizi daha okunabilir hale getirmek için birden fazla H2 – H6 etiketi kullanabilirsiniz.

11. İçeriğinizde Dahili ve Harici Bağlantıyı Düzgün Kullanın

Hem dahili hem de harici bağlantıların doğru kullanımı, WordPress SEO standartlarını artırmak için güçlü bir SEO stratejisidir.

Dahili bağlantı, kullanıcıları aynı web sitesinin başka bir sayfasına/yazısına yönlendiren bağlantı anlamına gelir. Dahili bağlantı kullanmanın başlıca faydaları şunlardır:

  • Ziyaretçileri daha fazla okumaya yönlendirir ve sitenizle uzun süre etkileşimde kalmalarını sağlar.
  • Genel sitenizin otoritesini geliştirin.
  • Arama motorlarının içeriğinizi taramasına yardımcı olur ve site trafiğini iyileştirir.

Harici bağlantı, kullanıcılarınızı diğer çeşitli saygın web sitelerinin sayfasına/yazısına yönlendiren bağlantı anlamına gelir. Dışarıdan bağlantı verirken her zaman güvenilir ve bilgilendirici bir web sitesine bağlantı vermelisiniz, aksi takdirde siteniz zarar görebilir. Dış bağlantının başlıca faydaları şunlardır:

  • Değeri yüksek ve içeriğiniz ile alakalı bir web sitesine bağlantı vermek, arama motorlarının içeriğinizin ne hakkında olduğunu anlamasını sağlar.
  • Sitenizin güvenilirliğini artırır.
  • Her iki taraf için de faydalı olabilecek diğer web siteleriyle bağlantı kurmaya yardımcı olur.

Bağlantı Metnine Dahili/Harici Bağlantılar Ekleme

Dahili ve harici bağlantılar eklemek kolay bir iştir. Ancak, bağlantı ekleme için bağlantı metninin bir grup açıklayıcı ve alakalı kelime olması gerektiğini unutmamak gerekiyor. Kelimeleri seçtikten sonra araç çubuğunda görüldüğü gibi Link butonuna tıklayınız.

wordpress kelimeye link verme

Ardından, bağlamak istediğiniz dahili veya harici içeriğin URL’sini yapıştırın. Son olarak, yandaki Enter düğmesine tıklayın.

12. Sayfa/Gönderi URL’lerinizi Kısa Tutun

Hatırlarsanız, önceki bölümümüzde SEO dostu kalıcı bağlantılar için genel ayarlarda yazı ismini seçmenizi tavsiye etmiştik . Bu, WordPress’in gönderi başlığınızdan otomatik olarak bir URL oluşturacağı anlamına gelir ve bu bazen uzun ve karmaşık URL’ler sorunu yaratabilir.

Örneğin, blog yazılarımızın başlığını görürseniz, oldukça uzundur. Uzun URL’ler genellikle spam gibi görünür ve tıklama oranı düşüktür.

seo için url seçimi

Öte yandan, kısa URL’ler temiz ve düzenlidir ve ziyaretçileriniz kadar Google tarafından da kolayca anlaşılabilir. Bu nedenle kısa URL’ler Google tarafından daha çok tercih edilmektedir. Ek olarak, tıklama oranınızı artırmanıza da yardımcı olurlar.

13. Etkileyici Bir Meta Açıklama Ekleyin

Meta açıklama, arama motorlarında başlığın altında görünen kısa bir metindir (genellikle bir veya iki satır). İçeriğinizin ne hakkında olduğunun bir özetidir.

Sıralama faktörünüzü doğrudan etkilemez, ancak sitenizin tıklama oranını artırarak WordPress SEO’nuzda hayati bir rol oynar. Anahtar kelimelerle birlikte yazılmış bir meta açıklama, ziyaretçileri yayınınızı tıklamaya ikna edebilir.

Rank Math bu konuda imdada yetişip sizi meta açıklama hakkındayı doğru yapmanız açısından yönlendiriyor.

wordpress meta açıklama ayarı

14. Resimlerinizi Optimize Edin

Fotoğraflar gibi medya dosyaları eklemek, içeriğinizin kalitesini iyileştirebilir. Bu, daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar ve kullanıcınızı meşgul tutar. Ancak sadece resim eklemek yeterli değildir. WordPress SEO’nuzu daha da geliştirmek için bu görüntüleri optimize etmeniz gerekir.

Her şeyden önce, resimleriniz için uygun formatı seçmelisiniz, yani JPEG veya PNG HATTA WEBP Bunun ötesinde, genel sayfa boyutunu en aza indirmek ve sitenizin hızlı yüklenmesini sağlamak için resimlerinizi sıkıştırmanız gerekir.

seo için görsel optimizasyon

CompressJpeg  gibi ücretsiz ve kullanışlı bir araç kullanarak resimlerinizi sıkıştırabilirsiniz . Kalitesini düşürmeden görüntü boyutunuzu küçültür.

Ayrıca, resimlerinizi sıkıştırmak için Imagify , Smush vb. gibi çeşitli resim optimizasyon eklentileri de mevcuttur. Ben size litespeed cache’in kendi içerisindeki optimizasyondan faydalanmanızı öneririm.

15. Gönderilerinizi Sık Sık Güncelleyin

Google ve diğer arama motorları, sayfanızın/yayınınızın sıralamasına karar vermek için içeriğinizin güncelliğini ve alaka düzeyini değerlendirir. Bu nedenle, sıralamalarda sürekli olarak başarılı olmak istiyorsanız, eski içeriğinizi düzenli aralıklarla canlandırmayı düşünmelisiniz.

Yayınlarınızı düzenli olarak güncellediğinizde içeriğiniz güncellenir ve Google’da daha sık indekslenir. Aynı şekilde, daha fazla arama terimi için daha iyi sıralama şansınız da olur.

Sitenize sık sık yeni içerik eklemenin diğer SEO faydaları aşağıda verildiği gibi listelenmiştir:

  • Daha fazla trafik
  • Tıklama oranını artırın
  • Paylaşımları iyileştirin
  • Otorite potansiyelini artırın
  • Dönüşüm oranını iyileştirin

16. Kırık Bağlantıları Kontrol Edin ve Yönlendirin

Kırık linkler, kullanıcı tarafından çeşitli sebeplerden dolayı ulaşılamayan ölü linklerdir. Bazı örnekler ‘404 sayfa bulunamadı’, Hatalı URL, Zaman Aşımı vb.

wordpress 404 yönlendirme

Kırık bağlantılar sitenizin sıralamasını olumsuz etkiler. Arama motorlarının sitenizi taramasını zorlaştırır ve aynı zamanda daha yüksek bir hemen çıkma oranıyla sonuçlanan kullanıcı deneyimini engeller. Bu nedenle, kırık linkleri kontrol etmeniz ve hemen düzeltmeniz gerekir.

Bu tür bağlantıları kontrol etmenin en kolay yollarından biri, bir Google Search Console kullanmaktır .
GSC sayesinde kırık linklerimizi tespit edebilir, gerekli müdahaleyi yapabilir ve gerekirse google arama sonuçlarından silinmesini talep edebiliriz.

17. Yüksek Kaliteli Geri Bağlantılar Oluşturun

WordPress SEO’nuzu nasıl geliştireceğinizi bilmek ister misiniz? Kaliteli bir geri bağlantı oluşturmak yardımcı olabilir. Geri bağlantı, yalnızca üçüncü taraf bir web sitesi tarafından web sitenize işaret eden bir bağlantıdır. Ayrıca “backlink” veya “backlinkler” olarak da adlandırılır.

Örneğin, iki web sitesi düşünelim X web sitesi ve Y web sitesi. Şimdi, X web sitesi içeriğinde Y web sitesinin adını geçirdiği zaman Bu, Y web sitesinin X web sitesinden geri bağlantı (backlink) aldığı anlamına gelir.

Geri bağlantılar, siteniz için önemli sıralama faktörlerinden biridir. Google ve diğer arama motorları, sitenizin kalitesini ve güvenilirliğini belirlemek için geri bağlantıları dikkate alır. Bu nedenle, sayfanıza/gönderinize bağlantı veren kaliteli sitelerin sayısı ne kadar fazlaysa, sıralama fırsatları da o kadar yüksek olur.

Ancak, tüm geri bağlantıların sitenizin sıralamasını mutlaka yükseltmediğini unutmamak önemlidir. Düşük kaliteli alan adlarından gelen bazı geri bağlantılar, sitenizin daha iyi sıralanmasına yardımcı olmak yerine SEO’suna zarar verebilir. Bu nedenle, yüksek kaliteli geri bağlantılar oluşturmak önceliğiniz olmalıdır.
Özellikle yüksek link çıkışına sahip DA ve PA değerleri düşük spam değerleri yüksek web sitelerinden backlink alımını asla önermiyoruz.

18. Sitenizin SEO Görünürlük Ayarlarını Kontrol Edin

WordPress, arama motorlarının sitenizi dizine eklemesini engelleyebilecek yerleşik bir seçenekle birlikte gelir. Bu seçenek, yapım aşamasında olan web sitelerinin tamamlanmadan yayına geçmesini önlemek için kullanışlıdır.

Ancak siteniz tamamlanmış ve yayına hazırsa ve hala bu seçeneği işaretli tutarsanız, bu bir felakete neden olabilir. Hangi WordPress SEO tekniğini izlerseniz izleyin, siteniz arama motorlarında gösterilmeyecektir.

Bu nedenle, sitenizin SEO görünürlük ayarlarını kontrol etmek iyi bir fikirdir. Bunun için WordPress kontrol panelinize giriş yapın ve Ayarlar >> Okuma bölümüne gidin . Genel Ayarlar sayfasının altında bir Arama Motoru Görünürlüğü seçeneği göreceksiniz

wordpress arama motoru görünürlüğü ayarı

Sitenizi Google’da ve diğer arama motorlarında görünür kılmak için bu kutu işaretlenmemiş halde bırakılmalıdır. Son olarak, ayarı kaydetmek için Değişiklikleri Kaydet düğmesine tıklayın.

19. Sitenizin SEO Denetimini Düzenli Olarak Gerçekleştirin

Sitenizde düzenli olarak bir SEO denetimi yapmak, WordPress’te SEO’nuzu nasıl geliştirebileceğiniz konusunda bir başka önemli stratejidir.

Bir SEO denetimi, sitenizin ne kadar iyi performans gösterdiğini anlamanıza yardımcı olur. Sitenizin teknik SEO’su, sayfa içi veya sayfa dışı SEO’su ve daha fazlasıyla ilgili çeşitli konularda fikir verir. Bu nedenle, daha iyi WordPress SEO optimizasyonu için bunları geliştirebilirsiniz.

düzenli seo denetimi

20. WordPress Sitenizin Hızını Optimize Edin

Web sitenizin hızı, Google tarafından SERP’lerde daha üst sıralarda yer almak için dikkate alınan bir diğer önemli faktördür. Ayrıca site hızının yüksek olması, ziyaretçilerinize daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için de kilit faktördür.

Neyse ki, WordPress ile sitenin hızını artırmak çok da önemli değil. Her biri sitenizin hızı üzerinde doğrudan etkisi olan en iyi barındırma, temalar ve görselleri optimize etmeyi daha önce tartışmıştık.

Bunların dışında, diğer birkaç WordPress SEO taktiği sitenizin hızını optimize etmenize yardımcı olabilir. Sitenizin hızı hakkında daha iyi bir fikir edinmek için site hızınızı ölçerek başlayabilirsiniz. Bunun için GTMetrix gibi ücretsiz bir araç kullanabilirsiniz .

seo için gtmetrix ölçümü

GTMetrix , bir web sitesi hızını ölçmek ve iyileştirmeleri için faydalı öneriler almak için popüler bir araçtır.

Ek olarak, sitenizin hızını artırmak için birçok hız optimizasyonu eklentisi vardır. Benim tercihim ve önerim LiteSpeed Cache. Sunucularımız bile LiteSpeed altyapılıyken bambaşka eklentilere yönelmeye ne gerek var?

İsterseniz wordpress hız optimizasyonu hizmetimizden faydalanabilir ve web sitenizin hızı sayesinde rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz.

Buna ek olarak CDN (İçerik Dağıtım Ağı) hizmetlerini de kullanabilirsiniz. İçeriğin hızlı teslimi için site verilerinizin sürümlerini depolayan, dünya genelinde dağıtılan bir sunucu ağıdır. En iyi CDN hizmetlerinden bazıları Cloudflare , KeyCDN’dir

WordPress SEO Nasıl Yapılır?

21. Web Sitenizi AMP Dostu Yapın

WordPress SEO’yu nasıl geliştireceğinizi bilmek istiyorsanız, sitenizi mobil cihazlar için hazır hale getirmek iyi bir tekniktir.

2016’da mobil kullanıcı sayısı masaüstü kullanıcıları aştığından , Google mobil öncelikli dizine ekleme uygulamasını hayata geçirdi . Bu, Google’ın SERP’lerdeki sıralamasını belirlemek için içeriğinizin mobil sürümünü kullandığı anlamına gelir.

wordpress sitenizi amp yapın

Bu nedenle, sitenizi AMP’ye hazır hale getirmek zorunlu hale geldi. AMP, Hızlandırılmış Mobil Sayfaların kısaltmasıdır. Sitenizin çeşitli mobil cihazlarda daha hızlı yüklenmesini sağlamak için Google tarafından geliştirilen bir teknolojidir.

Neyse ki WordPress eklenti mağazasındaki AMP eklentilerini kullanarak AMP’yi sitenize uygulamayı çok kolaylaştırır.

WordPress ayrıca, web sitenizin kullanıcılarınızın kullanıyor olabileceği tüm mobil cihazlarda iyi görünmesini sağlamak için çeşitli responsive temalar sunar.

22. Etki Alanınıza SSL (HTTPS) Ekleyin

Google ayrıca web siteniz için bir sıralama sinyali olarak HTTPS kullanır. Basitçe söylemek gerekirse, HTTPS, Güvenli Köprü Metni Aktarım Protokolü’nün kısaltmasıdır . HTTPS, verileri şifreleyerek, yani verileri koda dönüştürerek tarayıcınız ve bir web sitesi arasında güvenli iletişime izin verir.

seo için ssl kullanımı

Alanınıza HTTPS eklemek, verilerinize yetkisiz erişimi önlemek için önemlidir. Bu, özellikle bir web sitesi kişisel veya finansal bilgileriniz gibi hassas bilgiler içerdiğinde faydalıdır.

Chrome, Firefox ve diğerleri gibi web tarayıcılarında, güvenli web siteleri URL çubuğundaki asma kilit işaretleri ile belirtilir.

SSL sertifikasına sahip olmayan web siteleri Güvenli Değil uyarısı verir.

Sitenizde HTTPS’yi etkinleştirmek için, daha önce SSL (Güvenli Yuva Katmanı) adı verilen bir TLS (Aktarım Katmanı Güvenliği) almanız gerekir.

23. Sitenizin XML Site Haritasını Oluşturun

WordPress’te SEO’yu nasıl iyileştirebileceğinize dair bir sonraki faydalı ipucu, sitenize bir XML site haritası oluşturmaktır.

XML site haritası, arama motorlarının sayfalarınıza kolayca taraması için bir yol haritası görevi gören sitenizin URL’lerinin bir listesidir. Ayrıca arama motorlarının sitenizin yapısını anlamasını sağlar.

Bir XML site haritası oluşturmak, WordPress SEO’nuzu doğrudan etkilemese de, arama motorlarının tüm önemli sayfalarınızı hızlı bir şekilde bulmasına yardımcı olur. Sayfalarınız daha iyi indekslenebilir ve SERP’lerde sıralamaya başlayabilir.

Yazının başında önerdiğim gibi rank math seo eklentisinin içerisinde site haritası özelliği dahili olarak gelmektedir.

24. Sitenizi Arama Motorlarının Web Yöneticisi Araçlarına Gönderin

Sitenizin XML site haritasını oluşturduktan sonra, onu Google Search Console gibi bir web yöneticisi aracına göndermeniz gerekir . Bunu yapmak, sitenizin performansını Google arama sonuçlarında analiz etmenizi sağlar. Ayrıca sitenizin sıralamasını etkileyen sorunları bulabilir ve iyileştirmeler yapabilirsiniz.

Sitenizi Google’a ekleyebilmeniz için önce bir Google hesabınızın olması gerekir. Zaten sahip olma ihtimaliniz yüksektir, böylece Google Arama Konsolu ana sayfasına hızlıca gidebilirsiniz. Başlamak için mülk türünü Alan Adı veya URL ön eki olarak seçebilirsiniz .

search console domain ekleme

Alan Adı Yoluyla Site Doğrulaması

Alan adını girmeyi seçerseniz, alan sahipliğinizi doğrulamanız gerekir. Bunun için alan sağlayıcınızda oturum açmanız ve ardından doğrulama için Google Arama Konsolu tarafından sağlanan TXT kodunu kopyalayıp yapıştırmanız gerekir.

URL Ön Eki ile Site Doğrulaması

Ancak, bu yöntemle doğrulamayı başaramazsanız, bir URL öneki kullanarak doğrulamayı seçebilirsiniz. URL önekinizi girmek, çeşitli doğrulama yöntemleri önerir. Rank Math SEO kullanıyorsanız, HTML etiketi yöntemini kullanmak en kolay yoldur. Bu durumda meta etiketi kopyalamanız yeterlidir.

Gerekli işlemleri yaptıktan sonra, tekrar Google Search  Console’a dönün ve Doğrula düğmesini tıklayın. sahipliğiniz doğrulanacaktır.

25. Google Analytics’i Web Sitenize Entegre Edin

Google Analytics’i entegre etmek, WordPress web sitenizde SEO’yu nasıl iyileştirebileceğiniz konusunda önemli bir stratejidir. Google Analytics, daha akıllı kararlar almak için ziyaretçilerinizi analiz etmenize ve sitenizin performansını izlemenize olanak tanıyan bir web analitik hizmetidir.

google analytics

Sitenize entegre edilen Google Analytics ile sitenizin trafiğini, ziyaretçilerin demografik verilerini, ilgilerini, gelen dönüşüm oranlarını vb. kolayca takip edebileceksiniz.

Bu veriler ve raporlar, pazarlama faaliyetlerinizi ve kampanyalarınızı değerlendirmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, oluşturmanız gereken içerik türüne karar vermenize de yardımcı olurlar. Sonuç olarak, sayfalarınızı iyi organize edilmiş bir şekilde optimize edebilecek ve sitenize daha fazla trafik çekebileceksiniz.

Google Analytics’i Web Sitenize Nasıl Entegre Edersiniz?

Google Analytics kurulumu için önce İzleme Kodu’na  sahip olmalısınız. Google Analytics’e kayıt olduktan sonra Yönetici > İzleme Bilgileri > İzleme Kodu yolunu izleyip İZLEME KİMLİĞİ başlığındaki kodu kopyalıyoruz.

analytics kodu öğrenme

Ardından wordpress yönetici panelinden yeni eklenti ekleme ekranından  Complete Analytics Optimization Suite isimli eklentiyi yükleyip etkinleştiriyoruz.

wordpress google analytics kurulumu

Görselde üstte bulunan ok işaretinin olduğu bölüme kopyaladığımız analytics kodunu yapıştırıyoruz, diğer işaretli olan bölgeden de footer’ı işaretliyoruz ve kaydedip analytics entegrasyonunu tamamlıyoruz.

26. Şema İşaretlemesini Dahil Et

Şema biçimlendirme, sitenizin sıralamasını iyileştirmede çok önemli bir rol oynadığı için WordPress SEO dünyasında viral bir konu haline geldi. Basit bir ifadeyle, arama motorlarının içeriğinizi daha iyi anlamasını sağlamak için HTML’nize eklenen mikro veriler olarak tanımlanır.

Şema işaretlemesinin eklenmesi, zengin sonuçlar (önceden zengin snippet olarak adlandırılırdı) yani arama sonucu sayfalarında görünen ek bilgi parçaları elde etmenize yardımcı olabilir. Bu, sitenizin tıklama oranını artırır ve sonuçta daha iyi sıralama fırsatları sağlar.

Rank Math eklentisi sayesinde yazı türüne uygun şemayı seçip yazılarımızı ve sayfalarımızı şema işaretlemesi dahilinde kaydetmiş oluyoruz.

27. Öne Çıkan Parçayı/Sıfır Konumunu Hedefleyin

Öne çıkan snippet’i hedeflemek, WordPress SEO’nuzu nasıl geliştirebileceğinize dair başka bir yararlı ipucudur.

snippet nedir

Bazı belirli terimleri aradığınızda SERP’lerin en üstünde görünen kutuyu fark etmiş olabilirsiniz. Google arama sonuçlarının en üst noktasında görüntülenen bu tür içerik, yani 0 konumu, öne çıkan snippet olarak bilinir.

SERP’lerde 0 konumunu elde etmek bugünlerde çok önemli çünkü marka bilinirliğini artırıyor, web sitesi trafiğini artırıyor ve hatta geliri artırıyor.

İçeriğinizi öne çıkan snippet olarak almanın kanıtlanmış yolları olmasa da, 0 konumunda öne çıkma şansınızı artıran en iyi uygulamalardan bazıları şunlardır:

  • Okuyucularınızın sorabileceği soruları hedefleyin
  • En iyi cevabı vermeyi hedefleyin
  • Sorunuzu vurgulamak için uygun başlıkları (h1-h6) kullanın.
  • Cevabınızı kısa ve tatlı tutun
  • Sitenize şema işaretlemesi uygulayın

28. Kullanıcı Deneyimini İyileştirin

Google ve arama motorları, kullanıcıların web sitenizle nasıl etkileşime girdiğini sürekli olarak izliyor. Bunun SERP’lerdeki arama sıralamanız üzerinde doğrudan bir etkisi vardır. Bu nedenle kullanıcı deneyimi (UX), WordPress SEO stratejinizin ayrılmaz bir parçasıdır.

Kullanıcı deneyimi, sitenizin güvenilirliğinde ve kitleyi elde tutma oranında büyük bir fark yaratır. Ayrıca sitenizin sağlığı üzerinde olumlu bir etkisi olan hemen çıkma oranını azaltır.

Bu nedenle, kullanıcı deneyimini artırmak için web sitenizi iyi bir URL yapısı, net gezinme menüsü ve uygun başlık etiketleri ile optimize etmek çok önemlidir. Ayrıca, ziyaretçilerinize harika bir kullanıcı deneyimi sağlamak için aşağıdakileri aradığınızdan emin olun.

  • Site hızınızı optimize edin
  • Mobil uyumlu tasarım uygulayın
  • Çok fazla açılır pencere eklemekten kaçının
  • Sitenize sosyal medya bağlantıları ve simgeler ekleyin
  • Müşteri hizmetinizi iyileştirin

29. Video İçeriği Oluşturun ve Optimize Edin (YouTube SEO’yu Uygulayın)

Video pazarlama istatistiklerine göre , insanların %69’u ürün ve hizmetler hakkında bilgi edinmek için video izlemeyi tercih ediyor. Bu çok büyük bir oran, değil mi?

Video pazarlama büyümeye devam ediyor ve büyümek için potansiyel müşterilerinize ulaşmak istiyorsanız, daha fazla müşteri çekmek için video içeriği eklemek önemlidir. Bunun için ürününüzü sergilemek ve markanızı sergilemek için YouTube’u kullanabilirsiniz .

seo youtube

YouTube, Google’dan sonra arama trafiği tarafından en çok ziyaret edilen ikinci web sitesidir . Her ay milyarlarca arama yapılıyor. Uygun YouTube optimizasyonunu denemek, sitenizin arama motorlarında üst sıralarda yer almasına yardımcı olabilir. Ayrıca, web sitenize gelen trafiği de artırabilir.

Bununla birlikte, YouTube video içeriğinin nasıl optimize edileceğini kısaca tartışalım.

YouTube SEO Nasıl Uygulanır?

Google, video arayan kişiler için bir köprü görevi görür. Video ayrıntılarını otomatik olarak anlama potansiyeline sahip olsa da, YouTube videolarınızı daha SEO dostu yapmak için yine de iyi bir uygulamadır.

İşte izleyebileceğiniz bazı önemli YouTube SEO ipuçları:

  • YouTube anahtar kelime araştırması yapın
  • Video başlığına anahtar kelimeler ekleyin
  • Video açıklamasını optimize edin
  • Video etiketleri ekle
  • Hashtag ekle
  • Özel küçük resim yükleyin
  • Videolarınıza Video0bject Şeması ekleyin

30. Sosyal Medya Platformlarını Kullanın

WordPress SEO’nuzu nasıl geliştirebileceğinizin bir başka tekniği de popüler sosyal medya platformlarını kullanmaktır. Sosyal medya platformları, SEO uzmanları tarafından web sitelerini pazarlama ve markalaştırma için güçlü bir SEO aracı olarak kabul edilir.

sosyal medyanın seo için önemi

İçeriğinize daha fazla görünürlük katabilir ve web sitenize gelen trafiğin önemli bir kaynağı olarak hizmet edebilirler. İçeriğinizi birçok kişi paylaşıyorsa, daha fazla kişinin ona bağlantı verme olasılığı yüksektir. Ve daha fazla backlink web siteniz için daha iyi sıralama fırsatları anlamına gelir.

31. Web Sitenizi Yerelleştirin

Web sitenizi yerelleştirmek, sitenizi birden çok dilde kullanılabilir hale getirmek anlamına gelir. Bunu yapmak, WordPress SEO’nuzu iyileştirebilir ve çeşitli kitlelerden trafik çekebilir.

Bununla birlikte, içerikler genellikle Türkçe oluşturulur, bu nedenle anahtar kelimelerimiz  için sıralama yapmak zor olabilir. Ancak, siteniz çok dilli ise, daha az rekabetle diğer dillerdeki anahtar kelimeler için kolayca sıralanabilir ve daha fazla site trafiği elde edebilirsiniz.

Kitlenizle kendi yerel dillerinde daha fazla iletişim kurmak, güvenlerini kazanmalarına yardımcı olabilir. Ayrıca, iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayacaktır. Sonuç olarak, ürünleriniz ve hizmetleriniz müşterilerinize daha çekici görünerek sitenizin pazarlama potansiyelini artırır.

32. Dış Bağlantılara No follow ekleme

Daha önce tartışıldığı gibi, Google, SERP’lerde nasıl sıralanacağına karar vermek için sayfanın kalitesini belirlemek için bağlantıları/geri bağlantıları kullanır. Bu nedenle, harici web sitesine her bağlantı verdiğinizde Google, SEO puanınızın bir kısmını bu bağlantıya geçirecektir.

Bu nedenle, harici bağlantılara kredi vermek istemiyorsanız, Google’ın veya diğer arama motorlarının bu bağlantıları takip etmemesini ima etmek için takip etmemeyi ekleyebilirsiniz. Bunu yapmak, SEO puanınızı korur ve arama motoru sonuç sayfalarında daha iyi sıralama şansınız olur.

İki yöntemi kullanarak WordPress’e takip etmeyen bir öznitelik ekleyebilirsiniz:

  1. HTML niteliğini rel=“nofollow” manuel olarak ekleyerek
  2. WordPress eklentilerini kullanarak (Ultimate Nofollow, Rank Math, vb.)

33. Uygun Uzunlukta İçerik Yazın

Web siteniz için google sıralamasını nasıl geliştireceğinizi düşünüyorsanız, uygun uzunlukta içerik yazmak yardımcı olabilir. Daha uzun biçimli içerik yayınlamak, bugünlerde her pazarlamacı, işletme sahibi ve SEO metin yazarı tarafından daha yüksek sıralama için kullanılan stratejidir.

Birkaç çalışma, uzun biçimli içeriğin, kısa içeriğe kıyasla arama motorlarında daha iyi sıralanma potansiyeline sahip olduğunu bulmuştur.

Ayrıca, kullanıcıların sayfanızda geçirdikleri ortalama süreyi artırır ve sitenizin tıklanma oranını iyileştirir. Sonuç olarak, daha uzun içerik hem Google hem de okuyucularınız için değerlidir.

Sonuç

WordPress, SEO için harika bir platformdur . Ancak, sadece web sitenizi WordPress ile oluşturmak yeterli olmayacaktır.

Dışarıda rekabetçi bir dünya var, bu yüzden rekabette öne geçmek için yukarıda belirtildiği gibi en iyi SEO uygulamalarını takip etmeniz gerekiyor.

Bize kalırsa bu sıraladığımız WordPress SEO tekniklerine öncelik verin ve arama motorlarında web sitenizin görünürlüğünü oluşturmakta sorun yaşamamasını ve üst sıralara çıkmasını gözlemleyin.

 

Bu, WordPress’te SEO’nun nasıl yapılacağına dair makalemizin sonu. Umarız bu makaleyi faydalı bulmuşsunuzdur. Herhangi bir sorunuz varsa, aşağıdaki yorum bölümünde bildirmekten çekinmeyin yardımcı olmaktan mutluluk duyacağımı bilmenizi isterim.

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments